Ekonomi

Finansal kurumlar, büyüme planlarını desteklemek için ‘Açık Bankacılık’ verilerine yöneliyor.

Experian ismine, Forrester Consulting tarafından yapılan son araştırmaya nazaran, EMEA bölgesindeki kurumların 86’sı, Açık Bankacılık’a yatırım yapmaya başlamış durumda yahut yatırım yapmayı planlamakta.

“Experian 2022 İş Dünyası İçgörüleri” raporu, EMEA bölgesindeki tüketicilerin neredeyse yarısının (47) finansal durumları hakkında telaş duyduklarını ortaya koydu. Global tedarik zinciri aksaklıkları, jeopolitik istikrarsızlıklar ve makroekonomik belirsizliklerin ortasındaki tüketiciler, bütçelerini yönetme konusunda her zamankinden daha fazla telaşlılar. Tüketicilerin 33’ü artan yaşam maliyetleriyle başa çıkabilmek için eskisinden daha fazla borçlanıyor.

Söz konusu rapor kapsamında, 7 EMEA ülkesinde (Türkiye, Danimarka, Almanya, İtalya, Hollanda, Güney Afrika ve İspanya), 587 işletme ve 3.000’den fazla tüketiciyle görüşüldü. Finansal Hizmetler ve Telekom işletmelerine odaklanılan çalışmada, bu kurumların Yapay Zekâ (AI) ve Makine Tahsili (ML) üzere tahlillere yaptıkları yatırımlar da incelendi.

Experian EMEA ve APAC CEO’su Malin Holmberg, “Bu zorlu ekonomik ortamda, müşteri hizmetlerini iyileştirme ve içgörüye dayalı bilinçli kararlar alabilme açısından, verinin doğru kullanımının her zamankinden daha çok önem kazandığını” belirtti.

Kurumlar; kredi risk yönetim süreçlerini daha etkin hale getirmek, bireylerin ve küçük işletmelerin krediye erişimini sağlamak amacıyla, Açık Bankacılık’a yaptıkları yatırımları arttırmakta. Bu manada, görüş alınan kurumların yarısından fazlası (52) Açık Bankacılık projelerinde kıymetli yarar görmekteler.

İşlem dataları; müracaat yapan müşterilerin kredi riski ve satın alma gücü tahminlemesinde finansal kurumlara yeni imkanlar sunuyor. EMEA’daki tüketicilerin 49’u da işlem verilerini bankacılık uygulamalarında paylaşmaya istekli – ki bu 2021 datasına göre 43’lük bir artışı ifade ediyor.

Türkiye’de de Açık Bankacılığın genişlemesinde olumlu bir ivme var. Araştırma, Açık Bankacılığın sunduğu fırsatların Türk kurumlarının 45’ini heyecanlandırdığını ortaya koyuyor. Görüşülen kurumlarım 18’i hâlihazırda Açık Bankacılığa bir biçimde yatırım yapmış durumda ve 63’ü teşkil eden kurum da yatırım yapmayı planlamakta.

Finansal Hizmetler ve Telekom şirketleri için Açık Bankacılığın yararı, kredi tahsis kararlarında kredibilite ve satın alma gücü değerlendirmelerini güzelleştirmenin yanı sıra, daha uygun ve şahsileştirilmiş müşteri tecrübesi sağlanabilmesi gerçeğidir.

İleri analitik usuller (Yapay Zekâ,+ Makine Öğrenimi gibi) ve Açık Bankacılık mevzuları, müşteri tecrübesini uygunlaştırmak ve operasyonel süreçlerin performansını arttırmak için yatırım yapılan alanların başında geliyor. Kurumların 43’ü, risk ve dolandırıcılık modellerini daha sık aralıklarla güncelleme ihtiyacı duyduklarını, bunun da kredi riski ve satın alma gücü tahminleme süreçlerini etkilediğini söylüyor. Yine aynı işletmelerin 62’si, Yapay Zekâ ve Makine Tahsilinin mevcut iş yapış biçimlerini kökten dönüştürdüğünü belirtiyor.

Malin Holmberg, “Günümüz ekonomisinin karmaşık ve belirsiz doğası, tüketiciler ve işletmeler için yeni zorluklar yarattı,” diye ekliyor. “Bu pürüzlerle gayret edebilmek için kurumların Açık Bankacılık, Yapay Zekâ ve Makine Tahsili üzere tahlillere her zamankinden daha fazla değer verdiklerini gözlemliyoruz.”

Benzer nedenlerle, kurumların analitik modellerini daha kolay geliştirebilmesine ve süratli bir biçimde uygulamaya alıp otomatize etmelerine odaklandıklarını belirten Experian Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, bu emelle Türkiye’de hizmete sunulan Experian Convex platformunu geliştirdiklerini ve Alternatif Data Kaynakları ile Açık Bankacılık konusunda da Türkiye’de yeni tahliller üzerinde çalıştıklarını belirtti. Mümin; kredi süreci yöneten kurumlar açısından bu tip yeni içgörü ve teknolojilere süratli adapte olabilme kabiliyetinin rekabet, büyüme ve risk idaresi açısından artan ehemmiyetini vurguladı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu