Haber

Gamze Akkuş İlgezdi: AKP’nin 2018 Seçimlerine İlişkin Açıklamalarını İncelediğimizde vaatlerinin gerçekleşmediğini görüyoruz.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, AKP’nin 2018 ve 2023’ü oyAçıklamalarında yer alan vaatlere ilişkin ise şöyle konuştu: “AKP’nin 2018 seçimleri için yaptığı 360 sayfalık açıklamayı incelediğimizde verdiği sözlerin gerçekleşmediğini görüyoruz. Son seçimlerde halkımıza birçok söz verildi. Ancak herhangi bir işlem göremedik.”

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, AKP’nin 2018 ve 2023 seçimlerine ilişkin seçim manifestolarını ve kamuoyuna vaat edilenleri karşılaştırdı. İlgezdi, 2023’teki vaatlerinin 486 sayfa, 2018’deki vaatlerinin ise 360 ​​sayfa olduğunu ancak her iki seçimde de verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyledi. İlgezdi, “AKP’nin 2018 seçimleri için yaptığı 360 sayfalık açıklamayı incelediğimizde verdiği sözlerin gerçekleşmediğini görüyoruz. Son seçimlerde halkımıza birçok söz verildi ama bir icraat göremedik” dedi. “

İlgezdi, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“AKP’nin 2018 vaatlerine baktığımızda işsizliği azaltacaklarını ve aktif bir işgücü piyasası yaratarak işsizliği kalıcı olarak düşük oranlara indirmeyi hedeflediklerini açıkladılar, ancak 2017’de açıklanan işsizlik oranının yüzde 10,9 olduğunu görüyoruz. AKP işsizliği azaltma sözü verdi ama resmi verilere göre son 5 yılda işsizlik oranı yüzde 12,4’e çıktı. TÜİK’in Şubat 2023 için açıkladığı son verilere göre, geniş tanımlı işsizlik oranı 2018’de işsiz sayısı 9 milyon civarında. Yine TÜİK verilerine göre Türkiye’nin çalışabilir nüfusu 65,2 milyon, işgücü 35 milyon, işgücüne katılım oranı yüzde 53,6. Bunların yüzde 71,2’si erkek, yüzde 36,4’ü kadın. İstihdam edilen kişi sayısı 31,5 milyon, istihdam oranı ise yüzde 48,2. 31,5 milyon çalışanın yüzde 65’i erkek, yüzde 31,8’i kadın.

AKP işsizlik konusunda verdiği sözlerin hiçbirini yerine getiremedi. Ne işsizliği kalıcı olarak azaltabilir ne de kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 40’ın üzerine çıkarabilir. Her seçim döneminde kadın seçim malzemeleri yapılıyor ama seçimler bitince unutuluyor.

ALDATMALARIN HUKUKİ DURUMU HALA BELİRSİZ

Her seçim döneminde Alevi vatandaşların kapısı çalınıyor, cemevlerine yasal statü verileceği söyleniyor ancak 2015 yılından bu yana yasal statü verilmiyor. 1 Kasım 2015 tarihinde emsal taahhütte bulunulmasına rağmen o günden bugüne hiçbir aksiyon alınmadı ve söz olarak kaldı. Cemevlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanması da bir başka tartışma konusu. Alevi vatandaşlar artık vaatleri değil sonuçları görmek istiyor.

ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNU ÇÖZÜLEMEZ

ÇİFTÇİ Tüccarın Yanına GÖNDERİLDİ

Tarımda reform yapacaklarını ve çeşitli takviyeler yapacaklarını söyleseler de üreticiler ekonomik açıdan büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Yapımcı, eserini sahadan çıkaramaz hale geldi. Dizel fiyatları tavan yaptı. Vatandaş ilaç ve gübre deyince ekim yapamasa da işi tarladan kaldıramaz hale geldi. Bugün bir çiftçi arpasını, buğdayını geçen yıl verdiği fiyattan tüccara veriyor. TMO’dan randevu alamıyorlar. Randevu alsalar bile bir ay sonraya alabiliyorlar. Ama üreticinin mazot parasına ihtiyacı var. Masraflarını karşılamak için paraya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bu parayı zamanında almak mümkün olmadığından büro, bir ay vadeli randevu alarak üreticimizi tüccara zorluyor.

EVLİLERE İYİLİK GELDİ, BOŞANMALAR ARTTI

Son seçimlerde yeni evlenen gençlere 150 bin TL evlilik kredisi verileceğini açıklamışlardı ancak bugüne baktığımızda bu konuda hala somut bir adım atılmış değil. Yüksek enflasyon evlilikleri de vuruyor. Mal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle gençler artık evlenemiyor. “Evlenenler anlaşamadığı için boşanmalar arttı.”

Kaynak: ANKA / Günümüz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu