Haber

Keşan’dan hasat öncesi ‘tarım’ çağrısı: “Çiftçimize destek artırılmalı”

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) –Buğday hasadının yaklaşık yüzde 99’unun tamamlandığı Keşan’da Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, oluşturulan yeni alım noktasının çiftçiye nefes verdiğini, üretici bazında depolarda sıkıntı yaşanmadığını kaydetti.

Randevu sistemi zor olsa da LİDAŞ depolarındaki alımların sorunsuz devam ettiğini kaydeden Lider Şen, özel açıklamalarda bulundu.

TMO’nun 25 Temmuz’un prestijiyle siloları açmasıyla üreticilerin rahatladığına işaret eden Lider Şen, “Son 2 yıldır un fabrikası sahiplerinin çiftçilerimizin yanında olmadığını gözlemliyoruz. üretici ve devletin yani üreticinin buğdayı daha ucuza alması ve devletin değerinin daha yüksek olması çiftçinin yaşadığı yığılmaya katkı sağlamıştır.” İlçemizde 230 bin dekar buğday ekiliyor ve Dekara 500-600 kilo buğday üretiliyor, ilçemizde üretilen toplam buğday miktarı ise 215-230 bin ton arasında.

1 KG AYÇİÇEĞİN MALİYETİ 8,6 TL

Şen, bahar yağmurları nedeniyle ayçiçeği ekimlerinin geç yapıldığını da vurguladı.

Tabandan yerel yağışların gelişme dönemi sonrası ısınma, kışın kuraklık, topraktaki suyun azalması ve havaların çok sıcak olması nedeniyle bitkinin gerginliğe girdiğini kaydeden Oda Başkanı Hasan Şen, ve 80-90 cm’ye ulaşınca çiçek açmış. Geçen yıl kıraç alanlarda dekara 180-200 kg ayçiçeği, bu yıl aynı topraktan 80-100 kg toprak elde edileceğini varsayıyoruz. Bölgemizde ayçiçeği hasadı 15 Ağustos’ta başlıyor. İlçemizde 1 kilo ayçiçeğinin maliyeti 8,6 TL. Bu rakamı ve 2023 yılında girdi maliyetleri olan gübre, mazot, tohum ve ilaç artışlarını dikkate alarak çiftçiyi rahatlatacak bir taban fiyat açıklanmasını bekliyoruz.”

Çiftçiye verilen gübre ve mazot sübvansiyonlarının da artırılması gerektiğini belirten Şen, “70 kuruş olan 2022 yılı primlerini ödeme vakti geldi. Çiftçinin desteklenmesi gerekiyor, büyük bir iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle buğday ve ayçiçeği geç ekildi. Şu anda yaşadığımız kuraklık, toplumumuz için olduğu kadar üreticiler için de geçerli. Ayçiçeği borsalarda 14 TL’den işlem görüyor, Trakya Birlik 2022’de 12,5 TL’den ayçiçeği aldı. 2022 gübre mazot sübvansiyonları hala ödenmedi. Devletimiz tarafından bu ödemeler yapılmamışken, burada çiftçimize bu katkıları arttırarak bu ödemeleri yapması çiftçimize can suyu olacaktır. 2023 yılında gübre ve mazot artışlarından dolayı üreticilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek için ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. Takviyenin yüzde 50’sini devletimiz yapsın” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu